DSC_3210_edited
DSC_3210_edited

press to zoom
Nyamurinda_sisters_980
Nyamurinda_sisters_980

press to zoom
Nyamurinda_friends
Nyamurinda_friends

press to zoom
DSC_3210_edited
DSC_3210_edited

press to zoom
1/4
Rwanda_Nyamurinda_Natural.png

RWANDA NYAMURINDA NATURAL

TOFFEE / RUSSIN / PLOMMON

Vi har köpt kaffe av Systrarna Francine & Immaculate Nyiramana ända sedan vi startade Gringo och de har blivit riktigt goda vänner; vi litar på dem till 100 %, de är extremt ärliga och gör allt för att deras kaffe skall smaka precis så gott som det gör. Därför kändes det tryggt att be dem att göra en mikrolott till oss, där kaffet får torka i sitt eget fruktkött. Detta är en utmaning i Rwanda, på grund av den höga luftfuktigheten, men vi är mer än nöjda med resultatet.

 

Resultatet är ett mjukt, fylligt och sött kaffe med toner av plommon, mogna vinbär och karamell. 

 

Vi på Gringo har en extra speciell relation till just Nyamurinda och den platsen och människorna bakom, det är en säregen berättelse. Redan innan vi startade Gringo var Johan, Pernilla och Petter (3/4 av familjen Ekfeldt) till Rwanda och träffade Beatrice och Immaculate och deras familjer, som driver tvättstationen (det heter så i Rwanda, familjer från kullarna runt om kommer dit med sin kaffeskörd för att sedan få bönorna processade där). Systrarna var de enda två av åtta syskon som överlevde folkmordet i Rwanda och arbetar därefter framgångsrikt, hängivet och noggrant med att odla och förädla kaffe och de driver även till exempel en skola.

 

Deras kaffe var det första som kom till Gringo och vårt samarbete och relation fortsätter, deras kaffe fortsätter hålla så hög kvalitet och vara så gott och de är så fantastiska att arbeta med. Vi hoppas kunna återvända till Rwanda och till systrarna när det går att resa bättre igen.  

 

Systrarna stödjer aktivt kvinnliga familjeodlare i regionen och har även sett till att alla viktiga positioner på tvättstationen innehas av kvinnor. Kaffet är inte ekologiskt certifierat, men allt kaffe täckodlas och varken konstgödsel eller pesticider används, så per definition vågarr vi säga att detta är ett ekologiskt odlat kaffe. 

Plats: Nyamasheke, Rwanda

Kvalitet: Speciality Grade - 86+

Typ: Röd Bourbon

Höjd: 1800 meter

Odling: Familjejordbruk

Bearbetning: Bärtorkat

Torkning: Skugga i 4 veckor

Skördeperiod: maj-juni 2020

Lottstorlek: 600 kg