Fri frakt över 350 kr! Klicka här för mer information om frakt & leverans

HABLA LA TIERRA

Finca La Tierra är vår egen kaffegård i Cauca, Colombia. Vi köpte en ganska nedgången gård 2015 för att vi vill lära oss allt om hur det är att odla kaffe på riktigt. Johan har rest i många kaffeländer, gått fler steg på kaffegårdar än de flesta, men det här är något helt annat, det här är hårt arbete och fullt engagemang.

Vårt mål med Finca La Tierra är att lära oss allt om att odla kaffe och samtidigt se hur vi kan utveckla gården. Idag växer här kommersiella kaffeträd – Colombia, Castillo & Supremo och skugga för träden existerar bara på en liten del av gården. Vår huvudfråga är: hur utvecklar vi Finca La Tierra till en hållbar specialkaffegård?

Vi har just nu börjat plantera skuggträd, fört in kogödsel och andra mer naturliga sätt att gödsla, samt planterat andra kaffeträd – Bourbon, Caturra, Tabi med mera. Vi har också skapat en varietets-trädgård där vi hittills planterat 15 olika sorts kaffeträd – olika Geishas, Pacamara, flera typer av Bourbon, Maracaturra med flera. Dessa kommer att ge skörd för första gången 2020, och då kan vi prova dem för att på så sätt se vilka vi skall plantera ut på gården.

Vårt mål är att berätta om Finca La Tierra, vårt hårda arbete för att göra gården hållbar och full med fantastiskt kaffe. Vi vill dela allting, alla dess oglamorösa motgångar och alla dess härliga framgångar.

Vi äger gården tillsammans med Heber Sarria, en känd person för många kaffeälskare. Hade inte han bestämt sig för att flytta till Colombia och ta ansvar för gården, skulle det inte vara möjligt. Att driva en kaffegård är komplicerat, du måste vara där, jobba på gården, vara med arbetarna och inspirera dem.

Idag sköts gården av Ivan, som bor på den angränsande gården Finca LA Sierra och har huvudansvaret.

Ända sedan vi köpte gården, så har vi jobbat hårt för att höja kvaliteten på både gården och kaffet den producerar. Nya skugg- och fruktträd har planterats ihop med flera nya kaffevarieteter. Vi har börjat gödsla organiskt, byggt en varietetsträdgård och på alla sätt försökt göra odlingen så naturlig som vi kan. Nya torkbäddar har byggts och personalen har utbildats så att både plockning och efterbearbetning av kaffet skall bli bättre.

Och nu har nya skörden kommit och vi kan se att vårt jobb och investeringar har lönat sig. Kaffet har gått från 84 på en kvalietsskala (vilket inte är dåligt), till en tydlig 86+ (vilket är väldigt bra). Den fina fylligheten i kaffet är kvar, men frukttonerna är mer komplexa och runda.

Vi har även gjort en ny rostprofil på kaffet och skapat en lite längre rostkurva, som ger en lite mjukare karaktär med som ändå behåller den fina fruktigheten.