HABLA LA TIERRA

Finca La Tierra är vår egen kaffegård i Cauca, Colombia. Vi köpte en ganska nedgången  gård i början av 2017 för att vi vill lära oss allt om hur det är att odla kaffe på riktigt. Johan har rest i många kaffeländer, gått fler steg på kaffegårdar än de flesta, men det här är något helt annat, det här är hårt arbete och fullt engagemang.

 

Vårt mål med Finca La Tierra är att lära oss allt om att odla kaffe och samtidigt se hur vi kan utveckla gården. Idag växer här kommersiella kaffeträd - Colombia, Castillo & Supremo och skugga för träden existerar bara på en liten del av gården. Vår huvudfråga är: hur utvecklar vi Finca La Tierra till en hållbar specialkaffegård?

 

Vi har just nu börjat plantera skuggträd, fört in kogödsel och andra mer naturliga sätt att gödsla, samt planterat andra kaffeträd - Bourbon, Caturra och Tabi. Vi har också skapat en varietets-trädgård där vi hittills planterat 15 olika sorts kaffeträd - olika Geishas, Pacamara, flera typer av Bourbon, Maracaturra med flera. Dessa kommer att ge skörd för första gången 2020, och då kan vi prova dem för att på så sätt se vilka vi skall plantera ut på gården.

 

Vårt mål är att berätta om Finca La Tierra, vårt hårda arbete för att göra gården hållbar och full med fantastiskt kaffe. Vi vill dela allting, alla dess oglamorösa motgångar och alla dess härliga framgångar.

 

Vi äger gården tillsammans med Heber Sarria, en känd person för många kaffeälskare. Hade inte

han bestämt sig för att flytta till Colombia och ta ansvar för gården, skulle det inte vara möjligt. Att driva en kaffegård är komplicerat, du måste vara där, jobba på gården, vara med arbetarna och inspirera dem.

 

Idag sköts gården av Ivan, som bor på den angränsande gården Finca LA Sierra och har huvudansvaret. 

 

Ända sedan vi köpte gården, så har vi jobbat hårt för att höja kvaliteten på både gården och kaffet den producerar. Nya skugg- och fruktträd har planterats ihop med flera nya kaffevarieteter. Vi har börjat gödsla organiskt, byggt en varietetsträdgård och på alla sätt försökt göra odlingen så naturlig som vi kan. Nya torkbäddar har byggts och personalen har utbildats så att både plockning och efterbearbetning av kaffet skall bli bättre.

 

Och nu har nya skörden kommit och vi kan se att vårt jobb och investeringar har lönat sig. Kaffet har gått från 84 på en kvalietsskala (vilket inte är dåligt), till en tydlig 86+ (vilket är väldigt bra). Den fina fylligheten i kaffet är kvar, men frukttonerna är mer komplexa och runda.

 

Vi har även gjort en ny rostprofil på kaffet och skapat en lite längre rostkurva, som ger en lite mjukare karaktär med som ändå behåller den fina fruktigheten.

COLOMBIA LA TIERRA

BALANSERAD / FRUKTIG / FYLLIG

 

Vår egen kaffegård i Cauca, Colombia, som vi driver tillsammans med vår vän Sarria. Gården var tidigare i dåligt skick, men vi har inlett ett långsiktigt arbete med att skapa en bättre miljö för kaffe, djur och människor. Målet är att göra kaffet bättre och gården hållbar. Men redan idag är kaffet gott, det har smaker av både citrus, röda bär och kakao.

 

Plats: Cauca, Colombia 

Kvalitet: Speciality Grade - SHG

Typ: Castillo, Supremo, Caturra, Bourbon

Altitud: 1740 meter

Odling: Skugga & Sol

Bearbetning: Tvättat

Torkning: Sol

Skördeperiod: Huvudskörd Maj-Juni

Storlek: 10 hektar, 6 hektar kaffe.

Gringo Nordic Coffee Roasters

Varholmsgatan 12  

414 74 Gothenburg, Sweden

031-12 08 80
hej@gringonordic.se