
ETIOPIEN SUKE ORGANIC
SMAKRIK / FRISK / DELIKAT
Johan har ända sedan han besökte Suke Quto 2012 och träffade ägaren Tesfaye Bekele, jobbat med gården Suke Quto. Tesfaye själv är agronom, ekonom och självlärd kaffeexpert.
Suke Quto Farm sträcker sig över över höglandet och dalarna i Odo Shakisso woreda i Guji, Etiopien. Den vulkaniska jorden som finns här är mycket bördig och är full av näringsämnen och har ett jorddjup på minst två meter. Tesfaye håller jorden bördig genom organisk återvinning; nedfallande löv och grenar från buskar och träd samt rotrester från kaffeträden berikar jorden. Allt kaffe växer under skugga från bland annat falsk banan (en väldigt vanlig planta i Etiopien).
Tesfaye arbetar tillsammans med 300 odlare som levererar kaffebär till tvätt- & torkstationen Suke Quto. Kaffet levereras av uteslutande ekologiska familjejordbruk och en handfull större plantage i regionen Guji, Yirgacheffe.
Här odlas främst två lokala varieteter som ger ett juicigt, komplext, smakrikt och sött kaffe med karaktär av tropisk frukt och persika.
Kaffet är Ekologiskt Certifierat (SE-EKO-04)
Hela bönor
Plats: Oromia, Guji, Etiopien
Kvalitet: Grade 1
Typ: Ursprungsvarietet
Altitud: 1800-2130 meter
Odling: Ekologiska familjejordbruk
Bearbetning: Tvättat
Torkning: Sol på upphöjda bäddar
Familjer: 300 stycken
Ansvarig: Tesfaye Bekele