EL SALVADOR
LA ESPERANZA MOKA
CHOKLAD / NOUGAT / MÖRK FRUKT
Moka kommer ursprungligen från Jemen och är en av de äldsta kända kaffevarieteterna. Det är ett kort träd med små bär och löv och har låg produktivitet (varför väldigt få odlar den). Själva bönorna är extremt små och det är en delikat konst att både odla, skörda & rosta kaffet. Detta är inget som skrämmer Maria Pacas med personal på Finca La Esperanza, här växer sedan 2015 1700 mokaträd på 1438 meters höjd. Kaffet skördas tålmodigt för hand när det är fullmoget, innan det fermenteras i sitt eget fruktkött i upp till 30 dagar. Det resulterar i ett komplext, extremt mjukt och milt kaffe med toner av krämig mjölkchoklad och söta bär. Gott i alla tänkbara bryggmetoder.
Plats: Chalchuapa, El Salvador
Gård: Finca La Esperanza
Typ: Moka / Mokka
Altitud: 1600 meter
Odling: Skugga & Sol
Bearbetning: Natural / Bärtorkat
Torkning: Upphöjda torkbäddar
Skördeperiod: Februari
Storlek: 87.5 hektar totalt med kaffe. O,7 hektar med moka-träd