IMG_2556_edited
IMG_2556_edited

press to zoom
IMG_2557_edited
IMG_2557_edited

press to zoom
IMG_2556_edited
IMG_2556_edited

press to zoom
1/2
Colombia_Elvergel_Geisha_Anaerobic.png

COLOMBIA EL VERGEL GEISHA ANAEROBIC

TROPISK FRUKT / KARAMELL / BLÅBÄR

Finca El Vergel ligger i Algeciras Huila, Colombia och drivs av familjen Rozo. Gården ligger på väldigt hög höjd – 1920 meter - och består av 68 hektar mark, varav 15 av dessa är planterade med kaffe. För några år sedan ärvde varje syskon en bit av marken och en av sönerna – Robinson – bestämde sig för att satsa på att plantera 100 % Geishaträd.

 

I denna mikrolott så har kaffet först torkats öppet i ett dygn innan bären placeras 70 timmar i slutna tunnor; så kallad anaerobisk fermentering. Trycket som då bildas, tvingar den naturliga fruktsyran och juicen som finns i bären in i kaffebönorna. Metoden skapar stor smakkomplexitet och resultatet har blivit ett delikat kaffe med karaktär av karamell, persika och tropisk frukt. 

 

Plats: Algeciras, Huila, Colombia 

Gård: Finca El Vergel

Typ: Geisha 

Altitud: 1920 meter 

Odling: Skugga 

Bearbetning: Anaerobic Natural  

Torkning: Sol 

Skördeperiod: Augusti 2020 

Storlek: 68 hektar, varav 15 hektar är planterade med kaffeträd.

 

MER OM ANAEROBISK FERMENTERING:

 

Anaerobisk jäsning är en jäsningsmetod där kaffet bearbetas i en helt förseglad och syreberövad miljö; ibland används plasttunnor, ibland plastsäckar och ifall gården är mer sofistikerad, rostfria tankar. 

 

Den här typen av kaffe är alltid väldigt arbetskrävande och experimentella, de säljs alltid som mikrolotter. Efter selektiv handplockning av helt mogna bär, så placeras de i vattenbassänger för att sortera ut omogna kaffebär, så kallade floaters. Bären placeras sedan i den lufttäta miljön, som gärna få vara så sval som möjligt, eftersom fermenteringen skapar värme.

 

Efter cirka 18-24 timmar har den anaeroba processen börjat bryta ner fruktköttet och sockret på bären och en ansamling av CO2 - koldioxid - bildas och kaffets naturliga mjölksyrabakterier börjar jobba. Processen gör också att PH-nivån sjunker och kaffets syror ändras. Trycket tvingar smakerna från det saftiga fruktköttet in i kaffet. Trycket frigörs oftast genom en envägsventil på toppen av tunnan. Den anaeroba jäsningen har många nivåer och kan ta från 18-240 timmar.

 

Efter att ha tagits försiktigt ut ur den syreberövade miljön, oftast på en PH-halt runt 5,5, så torkas kaffet för att säkerställa att jäsningssteget stoppas. De typer av mikrober som kan överleva och delta i jäsningen är begränsade av syrebristen. Resultatet är ofta en mycket uttrycksfull smakprofil som inte sällan har karaktär av kanel, banan, bubbelgummi eller moget päron. 

 

Ett annat begrepp som är snarlikt med anaerobisk fermentation  är carbonic fermentation. Ibland används begreppen för att benämna samma sak, i bland används den förstnämnda för kaffen där bären skalas från sitt fruktkött innan jäsning (alternativt Anaerobisk Honey). Ibland används Carbonic för kaffen där bäret lämnas intakt och fermenteras som det är (Anaerobisk Natural). Carbonic är en term som är hämtad från vinindustrin, där hela druvor jäses utan att pressa saften. Detta tenderar att producera färska och fruktiga viner som kanske inte åldras bra men kan konsumeras ganska snart efter deras produktion.

 

Allt detta är en ny spännande värld för både producenter, kafferostare och konsumenter. Just nu experimenteras det kraftfullt med olika fermenteringsmetoder på kaffegårdar världen över, och vi kan förvänta oss många uttrycksfulla kaffen de närmaste åren.  Nya namn på dessa kaffen kommer säkert dyka upp parallellt med detta.