1/3
Burundi_Gisha_Gatare_Natural.png

BURUNDI GISHA GATARE NATURAL

MANGO / MOGNA BÄR / LITCHI

Tvättstationen Gisha ligger bredvid floden Nyamuswaga som är känd för sin stora bredd och djup. Enligt legenden drunknade här den paramilitära personalen som under träning drogs ner i djupet av vilda djur. Trots det onda ryktet finns det här ett överflöd av den lokala fisken Claria som är ett stort dragplåster för en mängd fiskare. Bönderna som lämnar kaffe till Gisha kallar det bärtorkade kaffet för Gatare, efter kullen där småbrukarna odlar bären till detta kaffe.

 

Gisha Gatare har en stor fyllig kropp som spritter av tropiska frukter som mango, litchi och papaya. Ett oemotståndligt kaffe från Burundi helt enkelt. 

Land: Burundi - Gisha Washing Station
Region: Tangara - Ngozi
Varietet: Röd Bourbon

Process: Bärtorkad
Höjd: 1600+ meter
Antal jordbrukare: 730 stycken
Genomsnittliga träd per jordbrukare: 250

MER FAKTA:

Området Gisha, från vilket stationen har fått sitt namn, namngavs av kung Bigayimpunzi och anses vara huvudkontoret för Tangara-kommunen.

 

Kung Bigayimpunzi, bodde en gång i ett vackert palats på en närliggande kulle. Sedan dess har palatset använts som hem för högt rankade dignitärer som övervakade administrationen i regionen. Huset har också varit värd för kommissionärerna som styrde kommunerna Kiremba, Tangara och Gashikanwa. Beläget i Tangara kommun, Gisha tvättstation ligger nära floden Nyamuswaga som är ökänd för sitt djup och bredd.